Banner e-learning academie
Home » Blog » Articulate Storyline tips » Articulate Storyline werken met variabelen

Articulate Storyline werken met variabelen

Werk je met Articulate Storyline en wil je interactieve e-learning modules maken maar weet je niet precies hoe variabelen werken en hoe je ze moet gebruiken?

Blijf dan kijken want in deze video leg ik uit hoe je variabelen in Articulate Storyline kunt gebruiken om interactieve modules te maken en laat ik je een aantal voorbeelden zien.

Ik ben Mark Spermon van e-learning academie.nl en leer learning professionals hoe ze zelf e-learning kunnen maken in Articulate Storyline. Op dit kanaal  deel ik gratis Storyline tips zodat jij ook zelf makkelijk e-learning modules kunt maken.

Voordat we beginnen met variabelen in Articulate Storyline. Wat is een variabele precies?

Een variabele is een opslag voor verschillende soorten informatie. Dat is natuurlijk een beetje abstract. Je kunt een variabele zien als een doos waar je een waarde in op kan slaan.

Ik heb hier bijvoorbeeld een doos met het label naam. Hier kan ik mijn naam ‘mark’ in stoppen.

Articulate Storyline variabelen 1

In Articulate Storyline kun je zelf ‘doosjes’ aanmaken waar je waardes in kunt stoppen.

In Storyline kun je uit drie verschillende typen variabelen kiezen:

1.Variabelen waar je tekst in kunt stoppen
2.Variabelen waar je cijfers in kunt stoppen
3.Variabelen die waar of niet waar kunnen zijn

Ik laat je nu zien hoe je in Articulate Storyline variabelen aan kunt maken. Hiervoor ga je in Storyline naar je triggers panel en klik je op het icoon om het variabele scherm te openen.

Articulate Storyline variabelen 2

Als je onderin dit scherm op het blauwe plusje klikt kun je een nieuwe variabele aanmaken. Je maakt nu eigenlijk een doosje aan. Je vult dan de naam van de variabele in. Selecteert welk type variabele je wil aanmaken. Tekst, number of true/False. Je kunt je variabele een standaardwaarde geven. Dit betekent dat je al een waarde in je doosje kunt stoppen. Stel dat we hier de waarde naam aanmaken dan kan ik daar al de waarde ‘mark’ instoppen.

Articulate Storyline variabelen 3

Heb je alle velden ingevuld dan klik je op de knop OK. De variabele die we net hebben aangemaakt staat nu tussen de andere variabelen.

Articulate Storyline variabelen 4

Je ziet hier in de kolommen nu:

De naam van de variabele
Het type variabele (of het een tekst, number of true/false is)
De standaardwaarde van de variabele

In de laatste kolom zie je hoe vaak de variabele gebruikt wordt. Klik je op het getal dan laat Storyline een overzicht zien waar de variabele allemaal gebruikt wordt in je module.

Let op! Je kunt variabelen aanpassen maar niet het type van een bestaande variabele veranderen. Een tekst variabele blijft een tekst variabele en kan het geen true/false variabele meer worden.

Je kunt zelf variabelen aanmaken in Storyline, maar gebruik je sliders, dials, of data entry fields in je module dan maakt Storyline zelf variabelen aan. Makkelijk dan hoef jij het niet meer te doen.

Dat is de theorie van variabelen in Storyline. Nu is het tijd voor wat voorbeelden. Laten we beginnen met een voorbeeld van een tekstvariabele.

Tekstvariabelen

Ik heb hier het startscherm van een module waar een gebruiker zijn naam in kan vullen in een entry field.

Articulate Storyline variabelen 5

Storyline heeft zelf een variabele TextEntry aangemaakt. Ik hernoen deze even naar UserName. Dee variabele username kun je nu in je module terug laten komen zodat je je cursist persoonlijk kunt aanspreken.Dit kun je doen door de naam van de variabele tussen procenttekens in een tekstvak te plaatsen.

Articulate Storyline variabelen 6

Als ik deze scene preview kan ik op de 1e slide mijn naam invullen. Als ik door klik naar de volgende slide dan wordt ik persoonlijk aangesproken.

Articulate Storyline variabelen 7

Nummervariabelen

Ik laat je nu een simpel voorbeeld van een nummer variabele zien. Ik heb hier een slide met afbeeldingen van drie balletjes en een afbeelding van een kom.

Articulate Storyline variabelen 8

Ik heb ook een variabele ballcount aangemaakt. Als ik een bal in de kom sleep wordt de variabele ballcount met 1 opgehoogd. Dat gebeurt met een trigger op de plaatjes van de ballen.

Articulate Storyline variabelen 9

[Laat trigger zien] Waarbij er 1 bij de variabele ballCount opgeteld wordt als de afbeelding van het plaatje bal 3 op de afbeelding van de kom gesleept wordt.

Op deze slide heb ik een tekst “je hebt … ballen in de kom gedaan. In deze tekst zit de referentie naar de variabele ballCount. Elke keer als ik een bal in de kom sleep zal de waarde in het tekstje veranderen. Ik laat het je even zien door deze slide te previewen.

Waar/Niet waar variabelen

De laatste type variabele is de True/False variabele. Deze variabele kan waar of niet waar zijn. Een True/False variabele kun je bijvoorbeeld gebruiken als hoofdstuk check. Op de laatste slide van je hoofdstuk zet je met een trigger de variabele %chapter1Completed% op True als de tijdlijn start.

Articulate Storyline variabelen 10

Op de slide hoofdmenu slide wil je controleren of een cursist een hoofdstuk heeft afgerond. Hier kun je dan met een Trigger opvragen of de variabele  %chapter1Completed% waar is.

Articulate Storyline variabelen 11

Is dit het geval dan kun je een afbeelding van een vinkje laten zien.

“Alsjeblieft, dit was een introductie over hoe je variabelen kunt gebruiken In Articulate Storyline om interactieve e-learning te maken. Abonneer je nu op mijn YouTube-kanaal om meer tips te krijgen over het maken van e-learning met Articulate Storyline.

En wil je nog meer leren over Articulate Storyline? klik dan nu hier om je aan te melden voor mijn gratis basiscursus Articulate Storyline. Je ontvangt 5 dagen achter elkaar een e-mail met een video les over Articulate Storyline.

Schrijf je nu in en ontvang de 1e les binnen vijf minuten in je mailbox. Dankjewel voor het kijken! Tot de volgende video!

Heb je liever een klassikale cursus Articulate Storyline? Bekijk dan nu de verschillende data en cursusmogelijkheden.

Cursus Articulate Storyline | Opleiding e-learning ontwikkelen
www.elearning-academie.nl is een website van Upward Online | partners | Algemene voorwaarden | Privacy statement