Banner e-learning academie
Home » Blog » Articulate Storyline tips » Zo gebruik je de audio en video editor in Articulate Storyline

Zo gebruik je de audio en video editor in Articulate Storyline

Ben je op zoek naar een manier hoe je audio en video voor je e-learning module kunt bewerken zonder die ‘dure’ bewerkingsprogramma’s? In deze video laat ik je precies zien welke mogelijkheden je hebt in Storyline om zelf audio en video te bewerken.

Hey Ik ben Mark Spermon van e-learning academie.nl waar ik je leer hoe je zelf e-learning kunt maken in Articulate Storyline. Ben je nieuw hier?  Abonneer  je nu op mijn YouTube-kanaal om meer tips te krijgen over het maken van e-learning met Articulate Storyline. Klaar? Dan gaan we aan de slag.

Heb je audio en video bestanden die aangepast moeten worden voordat je ze in je e-learning module kunt gebruiken? Dan heb je hier geen dure audio en video bewerkingsprogramma’s voor nodig. Een flink aantal van deze handelingen kun je gewoon zelf in Articulate Storyline doen.  Hoe je dat doet laat ik je nu zien.

Video aanpassen

Ik heb hier een slide met een video. Wil je deze bewerken dan selecteer je de video. Storyline opent nu automatisch de options tab voor je zodat je op de knop ‘edit video’ kunt klikken.

Audio video editor 1

Heb je op  ‘edit video’ geklikt dan opent de Articulate Video editor.

Audio video editor 2

Rechts bovenin zie je de ‘change video’ optie. Met deze optie kan je een bestaande video in Storyline vervangen zonder je video te verwijderen. Ingestelde triggers blijven zo gewoon werken.

Audio video editor 3

Klik je op Trim dan verschijnen er twee  Draggable makers op tijdlijn video die je kunt verplaatsen. Zo kun je gemakkelijk het begin of het einde van je video afknippen.

Audio video editor 4

Wil je heel precies werken dan kun je links de zoom optie gebruiken om in te zoomen op de tijdlijn van je video.

Audio video editor 5

 

Heb je je wijzigingen doorgevoerd dan kun je je aangepaste video direct bekijken door op de play/pauze knop te klikken.

Audio video editor 6

Ben je toch niet tevreden met de aanpassing die je gedaan hebt? Dan klik je rechtsboven op Reset video en maakt Storyline de wijzigingen ongedaan zodat je weer met de originele video aan de slag kan.

Audio video editor 7

Wil je het formaat van je video aanpassen dan klik je op de knop Crop. Er verschijnt nu een rechthoekig kader wat aanpasbaar is in hoogte en breedte. Je kunt het veld ook verplaatsen. Om heel precies te werken zie je rechts onderin de afmetingen van het crop veld. Ben je tevreden dan klik je op Save en Close en wordt je video bijgesneden.

Audio video editor 8

Ook bij de crop functie geldt, ben je niet tevreden en wil je opnieuw beginnen? Open dan opnieuw de video editor en Klik dan rechts op Reset video en Storyline maakt alle wijzigingen weer gedaan en laat de originele video weer zien.

Is het geluid van de video te hard of juist te zacht dan kun je dit aanpassen als je op de knop Volume klikt.  Hier kun je het geluid harder of zachter zetten.

Audio video editor 9

Let wel op het volume veranderd pas als je in de video editor op ‘Save & close’ geklikt hebt.

Je kunt de brightness en contrast van je video aanpassen door een waarde in te vullen of op de pijltjes naar boven of naar beneden te klikken. Je ziet de wijziging direct in je video terug.

Audio video editor 10

Je kunt je video’s ook voorzien van een logo of watermerk.

Klik op insert logo om een bestand van je harde schijf te kiezen wat je wil gebruiken. Het beste kun je hiervoor een .png bestand gebruiken met een transparante achtergrond. Je kunt nu het formaat en de plek van het logo op de video aanpassen en het logo deels doorschijnend maken.

Audio video editor 11

Let op preview je je video dan door in de Video editor op play te drukken dan zie je het logo niet wat je net hebt ingevoegd. Het logo is pas zichtbaar als je op Save & Close geklikt hebt.

Heb je je video aangepast en ben je tevreden dan klik je op Save & Close om je wijzigingen op te slaan.

Storyline voert de wijzigingen door in de video en daarna zie je dat er een nieuwe versie van de video op je slide staat.

Ben je alsnog niet tevreden over de wijzigingen die je gemaakt hebt dan klik je weer op Edit video en op Reset video. Je hebt dan weer je oorspronkelijke video.

Audio aanpassen

Ik laat je nu zien welke mogelijkheden je in Storyline hebt om audio aan te passen. Om een audio bestand aan te passen selecteer je het audio bestand en klik je in het options tab op ‘Audio Editor’.  De audio editor van Storyline opent nu.

Audio video editor 12

Met import kun je een extra audio bestand toevoegen aan een bestaand audio bestand zodat je deze in Storyline kunt combineren tot één audio bestand.

Audio video editor 13

Ben je niet tevreden over een deel van de audio of is er een stukje niet meer relevant? Dan kun je dit stukje audio selecteren. Klik je nu op de knop Delete dan wordt het stukje audio wat je geselecteerd hebt verwijderd uit je audio bestand.

Audio video editor 14

Wil een specifiek deel van je audio bestand bewaren op je slide in Storyline? Dan selecteer je dit stukje audio en klik je op de knop Crop. Storyline verwijderd de niet geselecteerde audio. Zou houd jij alleen het stukje over op je slide wat je wil hebben.

Audio video editor 15

Met de stilte knop kun je een stilte toevoegen in je audio bestand. Bijvoorbeeld omdat een Voice-over zinnen snel achter elkaar opleest. Selecteer de plek in de tijdlijn waar je de stilte wilt toevoegen en klik op Silence. Je kunt nu aangeven hoe lang de stilte moet duren die Storyline gaat toevoegen.

Audio video editor 16

Is het geluid van je audio te zacht of juist te hard dan kun je met de volume optie het geluid van audio harder of zachter zetten.

Audio video editor 17

Wil je werken in een specifiek stukje audio? Selecteer dit dan en klik op Zoom selection.

Audio video editor 18

Storyline zoomt nu in op het specifieke stukje audio wat je geselecteerd hebt.

Audio video editor 19

Wil je je hele audio bestand weer zien? Klik dan op Show All en Storyline zoomt weer uit en je ziet je hele audio bestand weer.

Rechts onderin kun je door middel van de slider zorgen dat heel je audio bestand op detailniveau getoond wordt. Makkelijk als je op een hele specifieke plek wijzigingen moet doorvoeren.

Audio video editor 20

Ben je klaar met de wijzigingen in je audio bestand dan klik je op ‘Save & close’ en slaat Storyline het aangepaste audio bestand op.

Op deze manier kun je dus je audio en video bestanden bewerken in Articulate storyline zonder dat je daar dure audio en video bewerkingsprogramma’s voor nodig hebt!

Vond je deze video leuk? Abonneer je nu op mijn YouTube-kanaal om meer praktische tips te krijgen over het maken van e-learning met Articulate Storyline.

En wil je nog meer leren over Articulate Storyline? Klik dan nu hier om je aan te melden voor mijn gratis basiscursus Articulate Storyline. Je ontvangt 5 dagen achter elkaar een e-mail met een video les over Articulate Storyline.

Schrijf je nu in en ontvang de 1e les binnen vijf minuten in je mailbox. Dankjewel voor het kijken! Tot de volgende video!

Heb je liever een klassikale cursus Articulate Storyline? Bekijk dan nu de verschillende data en cursusmogelijkheden.

Cursus Articulate Storyline | Opleiding e-learning ontwikkelen
www.elearning-academie.nl is een website van Upward Online | partners | Algemene voorwaarden | Privacy statement