Theme colors zijn één van de meest belangrijke functies in Articulate Storyline om snel consitente en professionele e-learning modules te bouwen.
Daarom laat ik je in deze video stap voor stap zien hoe Theme colors werken en hoe je makkelijk je eigen Theme colors kunt maken in Storyline.
Hey Ik ben Mark Spermon van e-learning academie.nl waar ik je leer hoe je zelf e-learning kunt maken in Articulate Storyline. Ben je nieuw hier? Abonneer je nu op mijn YouTube-kanaal om meer tips te krijgen over het maken van e-learning met Articulate Storyline. Klaar? Dan gaan we aan de slag.
Theme colors zijn erg belangrijk in Articulate Storyline om te zorgen dat je op elke slide in je e-learning module precies dezelfde kleuren gebruikt. Als je Theme colors goed gebruikt kun je later makkelijk kleuren in heel je module aanpassen als dat nodig is.
In deze video laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf een Theme color set aanmaakt zodat deze ook in je eigen Storyline cursussen kunt gaan gebruiken. Maar voor we beginnen wat is een Theme color set precies?
Een color theme set is een verzameling kleuren die je terugvind in het kleurpalet in Articulate Storyline. Bijvoorbeeld bij de fill color van een shape of opties voor de kleur van je tekst.
Jij kunt zelf de belangrijkste kleuren bepalen en Storyline maakt op basis van de kleuren die je gekozen hebt verschillende extra variaties die je ook kunt gebruiken.
Een Theme color set bestaat uit drie verschillende onderdelen:
– Tekst/Achtergrondkleuren
– Accentkleuren
– Overige kleuren
Tekst/Achtergrondkleuren
Het 1e onderdeel van de Theme color set zijn de Tekst/Achtergrondkleuren. Je hoeft deze kleuren niet per se licht en donker te maken maar het is wel aan te raden.
Accentkleuren
Het volgende onderdeel zijn de accentkleuren. Accentkleuren zijn de zes basiskleuren die je gebruikt in Storyline om je module vorm te geven. Accentkleur 1 is de kleur die Storyline automatisch gebruikt als de fillcolor voor shapes en captions. En voor radiobuttons met style 1 en 2.
Overige kleuren
Het 3e onderdeel van de Theme color set zijn de overige kleuren. Dit zijn de kleuren voor hyperlinks, controls en de 2 custom kleuren.
De hyperlink kleur is de standaardkleur voor links in je module. Control kleur 1 is de hover kleur voor knoppen en antwoordopties. Customkleur 1 is de standaard fillkleur voor knoppen in Storyline. Customkleur 2 is de standaardkleur voor checkboxen en radiobuttons met style 3 en 4.
Een Theme color set aanmaken
Nu je weet waar de waar alle kleuren uit de Theme color set in Storyline gebruikt worden laat ik je zien hoe jij zelf een Theme color set kunt aanmaken met jouw eigen kleuren.
Hiervoor ga je naar het Tabblad design en klik je op Colors en kies je helemaal onderaan voor ‘Create New theme colors’.
Storyline opent nu het scherm waar je zelf de kleuren voor de verschillende onderdelen in kunt vullen. Dit doe je door op één van de kleuren te klikken die je wil aanpassen. Er opent nu een kleurenpalet met alle kleuren van de theme color set. Klik je onderin op More colors dan kun je eigen kleuren invoegen.
Je kunt hier RGB waardes of hexidecimale kleuren invoeren. Heb je dit gedaan dan klik je op de knop ‘Add to custom colors’ en klik je op ‘ok’. Nu is de kleur aangepast naar de kleur die jij net ingevoerd hebt. Zijn alle kleuren naar wens geeft de Color set dan een duidelijke naam en klik op ‘Save’.
Een al bestaande theme color set aanpassen die in een module gebruikt wordt kan natuurlijk ook.
Ik heb een hele simpele module van 4 slides waar ik een color theme gebruik. Op de slides staan de Accentkleuren van mijn huidige color theme. Om je color theme te wijzigigen ga je weer naar het tabblad Design en klik op Colors. Kies die theme color set die je wil aanpassen en klik met je rechtermuisknop en klik op ‘Edit’.
Nu kun je de Theme color set aanpassen. Ik ga nu Accentkleur 1 en Accentkleur 3 aanpassen. Ben je klaar dan klik je op Save.
Deze aanpassing wordt direct doorgevoerd op alle slides waar de theme color set gebruikt wordt in je module.
Heb je een bestaande Storyline module waar je nog geen theme color set gebruikt en wil je deze toch gaan gebruiken? Dan kun je een theme color set aanmaken en vervolgens aangeven voor welke slides de nieuwe theme color set gebruikt moet worden. Dit doe je door naar de aangemaakte theme color set te gaan, te klikken met je rechtermuisknop en te kiezen voor Apply to all slides.
Nu weet je hoe theme colors werken in Articulate Storyline en hoe je zelf je eigen Theme color set kunt aanmaken in Articulate Storyline. En ik garandeer je dat je echt veel tijd gaat besparen bij het ontwikkelen van e-learning als je vanaf nu voor elke Storyline module Theme colors gaat gebruiken.
Vond je deze video leuk? Abonneer je nu op mijn YouTube-kanaal om meer praktische tips te krijgen over het maken van e-learning met Articulate Storyline.
En wil je nog meer leren over Articulate Storyline? Klik dan nu hier om je aan te melden voor mijn gratis basiscursus Articulate Storyline. Je ontvangt 5 dagen achter elkaar een e-mail met een video les over Articulate Storyline.
Schrijf je nu in en ontvang de 1e les binnen vijf minuten in je mailbox. Dankjewel voor het kijken! Tot de volgende video!
Heb je liever een klassikale cursus Articulate Storyline? Bekijk dan nu de verschillende data en cursusmogelijkheden.