Banner e-learning academie
Home » Blog » Articulate Storyline tips » Hoe haal je het meeste uit de Media Library in Articulate Storyline?

Hoe haal je het meeste uit de Media Library in Articulate Storyline?

Wist je dat je veel tijd kunt besparen met het maken van een e-learning module door al je projectassets op één plek te beheren in Storyline? Namelijk de Media library. In deze video laat ik je de belangrijkste functies van de Medua Library zien en deel ik een aantal tips om de Media library optimaal te gebruiken.

Ik ben Mark Spermon van e-learning academie.nl waar ik je leer hoe je zelf e-learning kunt maken in Articulate Storyline. Ben je nieuw hier?  Abonneer  je nu op mijn YouTube-kanaal om meer tips te krijgen over het maken van e-learning met Articulate Storyline. Klaar? Dan gaan we aan de slag.

De Media Library gebruiken

Nu opent de Media Library. Je ziet hier een overzicht van alle assets die in deze module gebruikt worden. De Media library heeft vier verschillden tabbladen: – Afbeeldingen, Storyline characters, Audio bestanden en Video’s.

Op de tabbladen staan bij de verschillende soorten assets ook een aantal eigenschappen van de asset.

Bij afbeeldingen zie je de naam van het bestand, de orginele afmetingen van de afbeelding. De grootte in kb’s. Hoe vaak een afbeelding voorkomt in je module en wanneer de afbeelding voor het laatst gewijzigd is.

Je kunt sorteren op de veschillende kolommen door bovenaan op de kolomtitel te klikken. Bijvoorbeeld op groottte zodat je de afbeeldingen in je module van groot naar klein weergeeft.

Op het tabblad characters zie je of het een getekende afbeelding is of een foto van een persoon. Hoeveel verschillende poses je gebruikt en wanneer de karakter voor het laast gewijzigd is. Klik je in de regel van een karakter op het driehoekje dan klapt de regel uit en zie je de verschillende poses van het karakter onder elkaar.

Op het tablad audio zie je ook weer de naam van het bestand, de duur van het audio bestand, de grootte van het audio bestand, hoe vaak het gebruikt is en wanneer het voor het laatst gewijzigd is.

Hier rechts kun je ook direct het audio bestand beluisteren.

Op het tablad video zie je ook weer de naam van de video, de duur van de video, de grootte van het bestand, hoe vaak het gebruikt is en wanneer het voor het laatst gewijzigd is.
Hier rechts kun je ook direct de video bekijken.

Zoek je een specifieke asset dan kun je rechtsbovenin zoeken. Als je de naam weet van het asset kun je op naam zoeken. Maar je kunt ook zoeken in je hele project of binnen een bepaalde scene of op een specifieke slide.
Nu terug naar het tabblad Images. Rechts onderin het scherm heb je een aantal opties per asset.

Klik je op het icoontje met het vergrootglas dan spring je direct naar de slide of slidelayer waar de afbeelding in je module wordt gebruikt. Komt een afbeelding meerdere keren voor dan kun je met de pijltjes links en rechts wisselen tussen de gebruikte afbeeldingen.


Daaronder heb je de mogelijkheid om een afbeelding te vervangen. Maar let op. Als je een afbeelding vervangt in de Media Library dan wordt de afbeelding op alle plekken in de module gewijzigd.

Wil je een afbeelding alleen op één locatie vervangen dan kun je dat doen op een slide de afbeelding te selecteren en via de tab Format te kiezen voor Change picture. Dan vervang je allen die specifieke afbeelding.

Met de knop daarnaast kun je jouw asset direct vanuit Storyline in een extern bewerkingprogramma zoals Photoshop of Gimp editen.


Klik je op het map icoontje dan opent de folder op je pc waar het origineel van de afbeelding staat. Deze knop is alleen beschikbaar voor afbeeldingen die je zelf ingevoegd hebt. En niet voor afbeeldingen uit de Content Library van Articulate.


Met de knop met het groene pijltje kun je de asset uit Storyline exporteren en lokaal opslaan.


De laatste knop met het prullenbakje is de knop om assets uit Articulate Storyline te verwijderen. Dit kan alleen als je een asset nergens gebruikt in je module.

Klik je op de grote blauwe knop ‘insert image’ dan voegt Storyline de afbeelding toe op de slide of slidelayer van de module die je op de achtergrond hebt open staan.

Hoe kun je de Media Library optimaal benutten?

Heb je voordat je je module gaat bouwen al een heleboel assets voor je project gemaakt dan kun je ze via de Media library in Articulate Storyline in één keer inladen. Je hebt dan al je afbeeldingen overzichtelijk in Storyline staan en hoef niet elke asset apart in te laden. Wat je natuurlijk weer tijd scheelt.

De media libraray heeft op dit moment nog geen sneltoets. Voeg de Media Library daarom toe aan het Quick Access menu in Articulate Storyline om de Media library snel te openen

Klik nu op Alt en dan 4 dan opent de Media library

Je kunt met de Media library assets in één keer door de hele module vervangen. Handig bijvoorbeeld als een logo van je opdrachtgever verandert.

Is een asset buiten Storyline om ge-update dan zie je een gele stip voor de asset in Storyline. Je kunt er nu voor kiezen of je deze ge-update versie wilt importeren in Storyline. De geupdate versie wordt dan direct door je hele module doorgevoerd.

Als laatste kun je alle assets die in je Storyline module gebruikt worden in één keer exporteren. Selecteer hiervoor alle assets en klik daarna op de knop Export. Selecteer een map op je pc en Storyline plaatst alle assets daarin.

Dit waren de belangrijkste features en tips van de Media Library in Storyline op dit moment. Articulate heeft beloofd snel nieuwe Media library features te vrij te geven. Als dat gebeurt laat ik je dat natuurlijk ook weet weten met een nieuwe video.

Vond je deze video leuk? Abonneer je nu op mijn YouTube-kanaal om meer praktische tips te krijgen over het maken van e-learning met Articulate Storyline.

En wil je nog meer leren over Articulate Storyline? Klik dan nu hier om je aan te melden voor mijn gratis basiscursus Articulate Storyline. Je ontvangt 5 dagen achter elkaar een e-mail met een video les over Articulate Storyline.

Schrijf je nu in en ontvang de 1e les binnen vijf minuten in je mailbox. Dankjewel voor het kijken! Tot de volgende video!

Heb je liever een klassikale cursus Articulate Storyline? Bekijk dan nu de verschillende data en cursusmogelijkheden.

Cursus Articulate Storyline | Opleiding e-learning ontwikkelen
www.elearning-academie.nl is een website van Upward Online | partners | Algemene voorwaarden | Privacy statement