Banner e-learning academie
Home » Blog » Articulate Storyline tips » Random Quizzen en Toetsen met Question Banks

Random Quizzen en Toetsen met Question Banks

Hey leuk dat je kijkt. Wil jij ook een quiz of toets toevoegen aan je e-learning module in Articulate Storyline?

Blijf dan kijken want in deze video leg ik je stap voor stap uit hoe je in Articulate Storyline zelf een quiz of een toets maakt met de Question banks functionaliteit.

Hoi, ik ben Mark Spermon van e-learning academie.nl waar ik learning professionals  help om zelf e-learning te maken in Articulate Storyline. Op dit kanaal deel ik gratis Storyline tips zodat jij ook zelf makkelijk e-learning modules kunt maken. Ben je nieuw hier? Meld je dan hieronder aan voor mijn YouTube kanaal zodat je geen video meer mist. Klaar? Dan gaan we aan de slag.

Je hebt een E-learning module en daar moet ook een quiz of toets in waar vragen in willekeurige volgorde getoond worden, of waar een aantal vragen uit een pool van vragen getoond worden. Hiervoor kun je in Articulate Storyline gebruik maken van de Question banks functionaliteit.

Hiervoor ga je in Storyline naar het tabblad Slides en klik je op de Question banks. Je ziet nu in het dropdown menu verschillende opties. We maken nu een nieuwe Question bank aan kiezen daarom voor ‘Create Question bank’ en geven deze een duidelijke en beschrijvende naam.

Je Storyline bestand kan ook meerdere Question banks bevatten. Deze maak je op dezelfde manier aan als de 1e Question bank die we net aangemaakt hebben. En al doet de naam anders vermoeden kun je ook normale niet-vraag slides toevoegen aan je Question banks.

We hebben nu een lege bak waar we vragen in kunnen doen die we later in onze module op verschillende plekken terug kunnen laten komen. Je kunt dus meerdere toetsen of quizzen maken uit één question bank.

Om een Question bank te vullen met vragen zijn er twee mogelijkheden. Je kunt in de Question bank zelf graded en survey questions aanmaken. Dit doe je door op het linkje Graded of survey te klikken. Je krijgt dan direct een keuzescherm met welk vraagtype je aan wil maken. De twee de optie is om vragen die je al in je module hebt staan te importeren in de Question bank. Hiervoor klik je op het linkje import.

Je kunt nu kiezen om vragen uit de module of andere Question banks in je Storyline bestand te kopiëren of te verplaatsen naar de question bank. Je kunt per scene in je module een keuze maken of je alle vragen wil toevoegen of alleen specifieke vagen. Ik heb in mijn module al een aantal vragen staan en ik kier ervoor om deze te kopiëren naar de net aangemaakte question bank.

Heb je nu vragen in je Question bank zitten dan kun je deze vervolgens ergens in je module invoegen. Hiervoor klik je op ‘Story view’ en kies je een plek uit in je module waar je de vragen wil toevoegen. Ik heb hier een scene Quiz en daar wil ik mijn vragen toevoegen. Ik ga nu op mijn Home Tab naar de opties ‘Question Banks’ en kies voor ‘new draw from question bank’. Je ziet nu dat er een placeholder slide is toegevoegd met een draw from question bank icoontje.

Hier kun je nog een aantal zaken instellen zoals bijvoorbeeld hoeveel vragen er getoond moeten worden. dubbelklik hiervoor op de placeholder slide. Het Draw Questions from bank scherm opent nu.

Je ziet nu uit welke Question bank de vragen getoond worden. In dit geval is dat de Question bank die we net aangemaakt hebben.  Standaard staat het vinkje aan voor ‘Draw Questions Randomly’ dit betekent dat de vragen in willekeurige volgorde getoond worden. Wil je dit niet dan moet je dit vinkje uitzetten. Ook kun je aangeven hoeveel vragen je quiz of toets moet bevatten. Dat kunnen alle vragen uit je Question bank zijn maar ook minder.

Stel je hebt een pool van 10 vragen en je wil er in je quiz of toets telkens 5 tonen dan kun je per vraag ook nog aangeven of ze allemaal willekeurig meegenomen moeten worden, Je vragen wil uitsluiten. Dit doe je door achter de vraag ‘never’ te selecteren. Maar het kan ook zijn dat bepaalde vragen altijd in je toets of quiz moeten zitten. Hiervoor kies je Always.

Je hebt ook nog de optie om vragen in je Question bank vast te zetten of te locken. Bijvoorbeeld een vraag waar je je quiz altijd mee wil beginnen of juist afsluiten. Hiervoor selecteer je de vraag en klik je op lock question en kies je het type lock wat je wil hebben. Je ziet nu dat er een lock icoontje voor de vraag verschijnt.

Ook kun je een vraag locken als deze altijd achter of voor een andere vraag getoond moeten worden. Hiervoor selecteer je weer een vraag en kies je het type lock. Je ziet nu het icoontje die de twee vragen verbind. Heb je alles naar wens ingesteld dan klik je op ‘Save’ en heb je een toets of quiz aangemaakt.

Manage question banks
Wil je de Question banks in je module beheren dan  ga je naar het tabblad Slides > Question banks. En kies je voor Manage Question banks. Hier heb je de mogelijkheid om:

·       Een nieuwe question bank aan te maken
·       Bestaande question banks te wijzigigen
·       Question banks in zijn geheel te kopieren
·       De naam van Question banks aan te passen
·       En Question banks die je niet langer nodig hebt te verwijderen.

Alsjeblieft, zo voeg je een quiz of toets toe aan je module in Articulate Storyline met behulp van Question banks.

Abonneer je nu op mijn YouTube-kanaal om meer tips te krijgen over het maken van e-learning met Articulate Storyline.

En wil je nog meer leren over Articulate Storyline? klik dan nu hier om je aan te melden voor mijn gratis basiscursus Articulate Storyline. Je ontvangt 5 dagen achter elkaar een e-mail met een video les over Articulate Storyline.

Schrijf je nu in en ontvang de 1e les binnen vijf minuten in je mailbox. Dankjewel voor het kijken! Tot de volgende video!

Heb je liever een klassikale cursus Articulate Storyline? Bekijk dan nu de verschillende data en cursusmogelijkheden.

Cursus Articulate Storyline | Opleiding e-learning ontwikkelen
www.elearning-academie.nl is een website van Upward Online | partners | Algemene voorwaarden | Privacy statement