Banner e-learning academie
Home » Blog » Articulate Storyline tips » Random getrokken vragen nummeren met één trigger

Random getrokken vragen nummeren met één trigger

Hey dat je kijkt. Heb je een quiz of toets waar vragen in willekeurige volgorde getoond worden maar wil je de vragen wel nummeren? Blijf dan kijken want in deze video laat ik je zien hoe je dit met één trigger op je vraagslides oplost.

Hoi ik ben Mark spermon van e-learning-academie.nl waar ik learning professionals leer hoe ze zelf e-learning kunnen maken in Articulate Storyline. En dit YouTube kanaal deel ik wekelijks gratis tips over hoe jij ook zelf e-learning kunt maken in Storyline. Ben je nieuw hier en wil je geen tip meer missen schrijf je dan nu in door hieronder op subscribe te klikken.

Klaar mooi dan gaan we aan de slag.

Ik heb hier een korte quiz module met een welkomstscherm en daarna een slide waarop vragen uit een Questionbank getrokken worden en als laatste een resultslide voor de toets. De vragen uit de question bank worden willekeurige getoond maar ik wil ze graag wel oplopend nummeren zodat een cursist weet bij welk vraag hij is. Ik laat je nu stap voor stap zien hoe je dit kunt doen In Articulate Storyline.

Numbering1

De eerste stap is het aanmaken van een variabele. Dit doe je door rechtsboven in op het icoontje klikken om het variabelescherm te openen en vervolgens klik je in het variabelescherm op het blauwe plusje. Nu kun je je  variabele een naam geven. Ik geef hier questionNumber. Het type wordt number en de default value is 0 en klik op Oké en ik zie dat mijn variabele nu aangemaakt is.

Numbering2

De volgende stap is het toevoegen van de variabele in de vraagtitels zodat  een cursist ziet bij welke vraag hij is.  Dit doe ik door te dubbelklikken op de questionbank en vervolgens selecteer ik vraag 1. Ik selecteer de titel en plak je hier de variabele die we net aangemaakt hebben in. “questionNumber” en deze zet ik tussen procent tekens.

Numbering3

Als je een variabele tussen procenttekens zet dan wordt de inhoud van deze variabele getoond in je module Ik ga deze slide nu previewen en dan kunnen we zien of dit werkt.

Je ziet nu dat er staat een multiple choice Question 0 en nu zou je denken 0? Dat klopt misschien niet maar dat gaan we zometeen fixen. We zien nu dat dit werkt dus nu kunnen we variabelenaam tussen procenttekens ook kopiëren naar de andere vragenslides om te zorgen dat bij elke vraagslide ook het nummer van de vraag getoond wordt.

Het volgende wat we moeten doen om te zorgen dat hier niet multiple choice question 0 maar bijvoorbeeld 1 of meer staat is het aanmaken van een trigger. Dus ik sluit mijn preview. Ik klik hier op ‘New trigger’. De trigger wizard opent en vervolgens ga ik een Action aanmaken die is ‘Adjust Variable’ de variabele wordt de variabele die we net aangemaakt hebben. questionNumber de operator wordt ‘Add’.  Value blijft value en hier vullen we in 1. Dit betekent dat er elke keer deze actie gerund wordt er 1 opgeteld wordt bij de variabele questionNumber. En wanneer doen we dit als de tijdlijn start van deze slide. En dit betekent dat als deze slide start en Storyline automatisch 1 optelt bij de variabele questionNumber is dit betekent als dit de eerste slide is dan wordt dit Multiple Choice Question 1.

Numbering4

En dit kunnen we dus nu ook doen voor de andere slides.  Je kunt deze Trigger nu kopiëren en vervolgens plakken op de andere slides.

En nu kunnen we de module preview om te zien op de triggers die we net aangemaakt hebben ook daadwerkelijk werken. Dus ik klik nu op Next en kom er volgens bij mijn vragen. Nou je ziet hier multiple choice vraag Question 1 staan dus dit is mijn eerste vraag. Dan gaat het naar 2,3,4 en vervolgens 5.

Numbering5

En als ik nu terug ga naar de questionbank dan zie je dat de vragen wel willekeurige getrokken worden want dit is niet de eerste vraag die in het scherm getoond werd. Dus op deze manier kan je wel vragen willekeurig trekken uit een questionbank maar ook zorgen dat ze wel gewoon genummerd worden en oplopend 1,2 en verder.

Alsjeblieft nu weet je hoe je zelf eenvoudig vraagnummers kunt toevoegen aan vragen die een willekeurige volgorde getoond worden in quizzen en toetsen.

Abonneer je nu op mijn YouTube-kanaal om meer tips te krijgen over het maken van e-learning met Articulate Storyline.

En wil je nog meer leren over Articulate Storyline? Klik dan nu hier om je aan te melden voor mijn gratis basiscursus Articulate Storyline. Je ontvangt 5 dagen achter elkaar een e-mail met een video les over Articulate Storyline.

Schrijf je nu in en ontvang de 1e les binnen vijf minuten in je mailbox. Dankjewel voor het kijken! Tot de volgende video!

Heb je liever een klassikale cursus Articulate Storyline? Bekijk dan nu de verschillende data en cursusmogelijkheden.

Cursus Articulate Storyline | Opleiding e-learning ontwikkelen
www.elearning-academie.nl is een website van Upward Online | partners | Algemene voorwaarden | Privacy statement